1 000 лева минимална работна заплата от 1 юли. За това

...
1 000 лева минимална работна заплата от 1 юли. За това
Коментари Харесай

Възможно ли е да се вдигне минималната работна заплата до 1 000 лева от 1 юли?

1 000 лв. минимална работна заплата от 1 юли. За това упорстват синдикатите. Възможно ли е това? Темата разясниха в ефира на NOVA Добромир Иванов, изпълнителен шеф на Българска предприемаческа асоциация, както и икономистите Петър Ганев и Георги Вулджев.

Добромир Иванов изясни, че към 1,7 милиона души у нас работят и заплащат налози и осигуровки.

" Ако приемем, че цялата ни страна е една каруца, в която се возят едни хора – нашите родители, пенсионери и други – общо към 5 милиона индивида. Има едни други хора, които теглят каруцата – частният бранш, хората, които изкарват парите в страната. Това са към 1,7 милиона души. Когато стартира да се прави бюджет, изкушението за политиците е на кого да дадат пари – дали на тези в каруцата, или на тези, които я теглят. Ако даваме на тези в каруцата, я вършим по-тежка. Няма смисъл да се дават пари и на тези тези, които " теглят ". Няма бизнесмен, който да желае страната да му дава пари. Работата на страната е да усъвършенства средата ", сподели Иванов.    

Икономистът Петър Ганев изясни, че минималната работна заплата има резултат върху недостига, само че той не е милиарден.

" Няма метод да се вдигне минималната заплата от юли, в случай че не сме идиоти. Тази година тя беше вдигната, влезнал е механизъм, на 1 септември ще бъде оповестено повдигането от 1 януари 2024 година По мои сметки ще бъде към 930 лв., което ще е рекордно – със 150 лв. на година. Този механизъм е написан, да забележим по какъв начин работи ", съобщи Ганев. 

Той счита, че по-големият диалог би трябвало да е за идващия бюджет.

На въпроса може ли да се реализира дълго чакания бюджетен недостиг под 3%, без да има пострадали икономистът Георги Вулджев съобщи, че не вижда по какъв начин е допустимо да се случи.

" През последните няколко години възприемаме финансовите разноски като вълшебен котел, от който вадим пари непрекъснато. В един миг се удря някаква граница. През последните години имахме много занижени финансови разноски. Миналата година прехвърлихме едни пари за тази година и по този начин намалихме, по линия на финансовите разноски, дефицитът да стане до 3% ", изясни Вулджев.

Той изясни, че в случай че дефицитът щ е почти 12 милиарда, това в проценти е 6,4%. Трябва да стане 5,5 милиарда, което ще е към 3%.

Вулджев е безапелационен, че тази разлика не може да бъде поета единствено от финансови разноски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР